Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Για την ιστορία με τους 300

Τελικά γιατί έγινε όλο αυτό; ΓΙΑΤΙ έγινε αυτό; οι μετανάστες μόνοι τους πήραν την απόφαση να μπουν και να εγκατασταθούν στο κτίριο της νομικής; και να κάνουν απεργία πείνας; κι όλ' αυτά; για να πιέσουν την κυβέρνηση να εκδόσει άδεια "μαζικής" νομιμοποίησης της παραμονής τους στην Ελλάδα; Εγώ απλώς θα πω την ταπεινή μου άποψη, εάν έχετε την υπομονή να με διαβάσετε. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και με κάθε φιλελεύθερο πνεύμα - σαν απλός παρατηρητής.
Κατανοώ και σέβομαι την ανάγκη τους (και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου φυσικά) να ζει κάτω από μία αξιοπρεπή στέγη, με αξιοπρεπείς όρους ζωής και όχι σαν τα αδέσποτα στις πλατείες (βλ. Αγ. Παντελεήμονα). Οργίζομαι με την πολιτεία που αντιμετωπίζει όλους τους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας, ως σκουπίδια που δεν ξέρει πώς να ξεφορτωθεί και τους στοιβάζει όλους σε μισοεγκαταλελειμμένα κτίρια στην άκρη ενός βουνού. Βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο επίσης το πώς αφήνουν τόσους μετανάστες να συνωστίζονται στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας το ρατσισμό στους κατοίκους της πόλης, όχι επειδή έχουν μάθει να μισούν αλλά επειδή έχουν απηυδύσει με την κατάσταση και ξεσπούν πάνω στα εξιλαστήρια θύματα (μάλιστα έχω ακούσει και για μια θεωρία κατά την οποία σκόπιμα τους στέλνουν στο κέντρο, προκειμένου να υποβαθμιστεί η περιοχή και να πέσει η αξία των ακινήτων-μέθοδος που εφαρμόστηκε και στο Παρίσι αντίστοιχα). Τους συμπονώ και είναι φρικτό να ζούνε ΑΝΘΡΩΠΟΙ υπό τέτοιες συνθήκες, σαν τα σκυλιά.
Όμως,το αίτημά τους,για μαζική νομιμοποίηση,μαζική άδεια παραμονής,μου φαίνεται τραβηγμένο και πολύ.Και δε νομίζω ότι γίνεται και πουθενά στον κόσμο.Να κάτσουν να το εξετάσουν το ζήτημα, έναν προς έναν, ναι φυσικά, και είναι και δίκαιο.Αλλά έτσι χύμα,μου φαίνεται λίγο λάθος.

 Εξάλλου, o οποιοσδήποτε από εμάς να πήγαινε μετανάστης σε κάποια άλλη χώρα δε θα έπαιρνε έτσι εύκολα άδεια παραμονής. Και γιατί αυτοί οι 300 να χρήζουν διαφορετική μεταχείριση από άλλους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας και "να τους κάνουν το χατίρι" να τους παράσχουν απλόχερα την άδεια; Και επιτρέψτε μου να πω κάτι παραπάνω σχετικά με το θέμα των αδειών παραμονής, καθώς το έχω συζητήσει διεξοδικά με ένα φίλο που πήγε πρόσφατα στην Ουκρανία, απ' όπου κατάγεται η κυρία που τους καθαρίζει το σπίτι. Η εν λόγω γυναίκα,  είχε κάνει αίτηση για άδεια παραμονής πριν έρθει στην Ελλάδα, η οποία νομιμοποιήθηκε (εκείνο τον καιρό σχετικά σύντομα μιας και δεν ήταν τόσοι πολλοί οι αιτούντες) και ΑΦΟΥ έγινε αυτό ήρθε και δούλεψε στην Αθήνα. Δεν ήρθε ούτε μισή μέρα ως παράνομη μετανάστρια. Και κάθε τρία χρόνια ή κάτι τέτοιο πρέπει να ανανεώνει την άδειά της, ενώ είναι παντρεμένη με Έλληνα πολίτη και θεωρητικά θα έπρεπε να έχει κάποιες διευκολύνσεις. Η κατάσταση αυτή είναι νομοθετημένη από όργανα όχι μόνο ελληνικά αλλά και της Ε.Ε. και δε μπορεί να αλλάξει κατ' εξαίρεση για κανέναν. Σίγουρα, άλλο Ουκρανία άλλο Αφγανιστάν και οι λοιπές σχετικές χώρες απ' όπου συρρέουν μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι το ίδιο. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει να οργανωθούν καλύτερα οι χώρες υποδοχής, όπως η δική μας, ώστε όσο διαρκέσει η παραμονή τους εδώ (παράνομη ή νόμιμη) να είναι τουλάχιστον ανθρώπινη.


Όμως, πρέπει να τους περάσουν από επιτροπή έναν έναν, αφού και αξιοκρατικό είναι και δίκαιο. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από αυτούς πληρούν τις προδιαγραφές (οικογένεια, εισόδημα κλπ), για άλλους όμως ίσως η χώρα μας να μην είναι η κατάλληλη. Χρειάζεται ένας έλεγχος για αυτά τα πράγματα. Αλλά να πάρουν 300 άτομα άδεια έτσι, δεν είναι νομικά και ηθικά σωστό. Και εμείς να πηγαίναμε σε μια άλλη χώρα εκτός Ε.Ε. το ίδιο πρόβλημα θα είχαμε. Αλλά το θέμα είναι ότι οι νόμοι αυτοί είναι ίδιοι για όλους, δεν είναι η άδεια παραμονής που θα μας σώσει, πρέπει να φτιαχτεί κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα.
Εγώ προσωπικά, δεν επικαλούμαι καν παγκόσμιες διατάξεις και ορθούς νόμους (παράδοξο ε;), απλώς επικαλούμαι την κοινή λογική. Με ποιο σκεπτικό θα μπορούσε κάποια χώρα να βάλει ταμπέλα "ανοίξαμε και σας περιμένουμε;". Άσχετα από την Ελλάδα που έχει πρόβλημα (διότι δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχτεί τόσους ανθρώπους), απλώς μου φαίνεται παράλογο, για οποιαδήποτε χώρα, με το που θα πατήσεις το πόδι σου, να σου δώσει μια καρτούλα που να λέει 'Γουέλκομ.Μείνετε όοοοοοσο θέλετε'.Φυσικά όλα αυτά τα λέω με πλήρη επίγνωση της κατάστασής τους, νιώθοντας απίστευτα άσχημα για αυτή τη χώρα που τους κάνει τη ζωή πιο δύσκολη απ όσο θά'πρεπε να είναι και ντρέπομαι που είμαι κομμάτι της.


Όσον αφορά στο θέμα του ασύλου, επειδή πολλά έχουν ακουστεί (δηλώσεις τύπου "αφού το άσυλο είναι φοιτητικό"), χωρίς να παίρνω θέση, καλώς ή κακώς, αυτό δεν ισχύει. Το άσυλο είναι για όλους, άσχετα αν πολλοί κατά καιρούς επωφελούνται αυτού για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, εξωθώντας κάποιες καταστάσεις στα άκρα. Το θέμα είναι ότι κάποια κόμματα/παρατάξεις (δε θα επονομάσω, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του) βάζουν στη μέση τους μετανάστες(γιατί πολύ αμφιβάλλω ότι πήραν την πρωτοβουλία να μπούνε μόνοι τους) και τους συνέταξαν και κάποιο δελτίο τύπου σε άπταιστα ελληνικά, απλά και μόνο για προβάλλουν τις...φιλελεύθερες ιδέες τους.Και τώρα οι καημένοι οι μετανάστες είναι στο στόχαστρο και εισπράττουν όλο το ρατσισμό του μέσου Έλληνα,ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, ενώ τα πιο...δεξιά κόμματα τρίβουν τα χέρια τους που τόσο καιρό παλεύουν για την κατάργηση αυτού του "καταραμένου" ασύλου, που τους έχει γίνει βραχνάς!


  • Α! Όσο έγραφα αυτό το κείμενο, άκουγα αυτό

2 σχόλια:

  1. Giati? giati ekeini tin mera vgike to porisma tis siemens pou tous athwwse olous. itan enas poli kalos adiperispasmos na mn asxolithei i maza me afto pou exei simasia. vasiki kai poli obvious texniki manipulasion gia tis mazes. toso aplo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχύει αυτό που λες και κακώς δεν το ανέφερα στο άρθρο. Ελπίζω ο κόσμος να διαβάζει τα σχόλια, γιατί πράγματι ήταν κίνηση α λα σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι/πόλεμος ΗΠΑ - ΠΓΔΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή