Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η μέρα σβήνει, Αθήνα είσαι Καμίνη.

3 Οκτωβρίου 2010.
Κάνω ένα νοητό ταξίδι και προσπαθώ να σκεφτώ την κατάσταση της Αθήνας επί δημαρχίας Κακλαμάνη. Τον απεχθάνομαι. Θεωρώ πως τα λιγοστά όμορφα πράγματα που υπάρχουν στην πόλη είτε τα αγνοεί, είτε τα καταστρέφει - οι γνωστές ιστορίες με τον Ομέρ Πριόνη που όλοι ξέρουμε και αγαπήσαμε. Καμία βελτίωση στην όψη της Αθήνας, στις συνθήκες διαβίωσης, όσο και στην αισθητική της πόλης.

1 Ιανουαρίου 2011
Και επίσημα πλέον, αναλαμβάνει τη σκυτάλη της δημαρχίας ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Μια νέα ημέρα για την Αθήνα. Ο κόσμος ελπίζει, περιμένει πράγματα, πολλοί τον βλέπουν ως σωτήρα. Με ανυπομονησία παρακολουθούμε τις αποφάσεις του.

3 Απριλίου 2011.
Ο Καμίνης είναι ορκισμένος δήμαρχος εδώ και τρεις γεμάτους μήνες. Καμία ουσιαστική αλλαγή. Βέβαια, οι ουσιαστικές αλλαγές εμφανίζονται σε βάθος χρόνου, δε γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει απόπειρα για ουσιαστική αλλαγή. Μπορώ να συνοψίσω σε τρεις λέξεις τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μου με το πέρας αυτών των μηνών - πρόστιμα, 
φόλες και Αθήνα984. Α! Και με το τελευταίο κύμα πολικού ψύχους και οι άστεγοι που πέθαναν από το κρύο.


Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η προεκλογική καμπάνια που στήθηκε πίσω από το πρόσωπο του Καμίνη είναι μάλλον από τις πιο εντυπωσιακές σε επίπεδο δημοτικών εκλογών. Η πιο εντυπωσιακή που μπορώ να θυμηθώ τουλάχιστον, στη βραχύχρονη εμπειρία μου ως ψηφοφόρος. Μέχρι και free press τον είχε εξώφυλλο - και τί εξώφυλλο! - τέτοιο ώστε να νιώθεις την επιθυμία να τον κορνιζάρεις! Γεγονός το οποίο ομολογουμένως μου κακοφάνηκε αρκετά. Όλοι γνωρίζουμε την φιλελεύθερη, ελαφρά (ίσως και έντονα) αριστερή τοποθέτηση των περισσοτέρων free press, αλλά έτσι ανοιχτά να στηρίζεις ένα συγκεκριμένο υποψήφιο, ήταν μάλλον υπερβολικό. 
Θυμάμαι, επίσης, και μια εκπομπή που είχε κάνει ο Τσίμας, αφιερωμένη στις διάφορες γειτονιές της Αθήνας και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κατά τη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού παρεμβαλλόταν συζήτηση μεταξύ του Τσίμα και του Καμίνη(δε θυμάμαι αν ήταν προ ή μετεκλογικό), σε μια χωματερή στο Βοτανικό, καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες, με το δεύτερο να παρουσιάζει διάφορα φιλόδοξα σχέδια βελτίωσης της Αθήνας. Μου άρεσε, θυμάμαι. Με γέμισε ελπίδα. Φυσικά και κρατούσα μικρό καλάθι. Ωστόσο, ακουγόταν ελπιδοφόρος.

Γνωρίζω γενικά, από μια μικρή έρευνα που έκανα στο Διαδίκτυο, ότι ένωσαν δυνάμεις αριστεροί και κεντρώοι και στάθηκαν πίσω  από τον Καμίνη, στηρίζοντάς τον, ώστε να "σπάσει το σερί" της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο Αθηναίων (Κακλαμάνης, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος κ.ο.κ.). Γνωρίζω επίσης, ότι, ενώ η έκβαση των εκλογών ήταν η επιθυμητή, στην πράξη, η άσκηση εξουσίας αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα. Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί ένα κάρο δημοτικοί σύμβουλοι, αφού το σχήμα του αποτελείτο από ιδεολογικά ετερόκλητα στοιχεία.
Πώς μπορείς λοιπόν να υλοποιήσεις τα πράγματα για τα οποία στοχεύεις, όταν το μισό σου επιτελείο είναι ήδη απόν;
Συν τοις άλλοις, είναι γεγονός πως διανύουμε μια περίοδο οικονομικής στενότητας κλπ. Βέβαια, όταν βλέπεις ένα-άχρηστο για την Ελλάδα-gadget όπως το iPad, να εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων σε χρόνο μηδέν, σε κάνει και αναρωτιέσαι τελικά σε τι συνίσταται αυτή η κρίση.
Ας έχουμε όμως στο μυαλό μας την εσωτερική διχόνοια και την οικονομική στενότητα ως ελαφρυντικά, για να δούμε τι συμβαίνει.

Προχωρώντας, λοιπόν, στα fun facts της υπόθεσης. 
Πρόστιμα: ήταν μια καλή κίνηση. Μια καλή αρχή. Όταν βλέπεις τον καθένα με το αμαξάκι του ή και τη μηχανή του βέβαια, να καβαλάει τα-ήδη-πολύ στενά πεζοδρόμια του κέντρου, σκέφτεσαι "επιτέλους, μήπως ανασάνουμε λίγο". Έτσι, την πρώτη εβδομάδα έγινε ένα μεγάλο ντου, καταγράφηκαν ένα κάρο κλήσεις. Ανάσα και για τους πεζούς, ανάσα και για το δημοτικό ταμείο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν δύο ελαττώματα. Το ένα είναι ότι μπορεί να είναι καλή και άγια και απόλυτα δικαιολογημένη η επιβολή αυστηρού πρόστιμου, αλλά και ο ιδιοκτήτης του αμαξιού από την άλλη πλευρά, έρχεται σε σημείο απελπισίας αφού δεν υπάρχει καμία πρόνοια για πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας - με λίγες εξαιρέσεις αυτές των ιδιωτικών πάρκιγνκ με τις εξαιρετικά τσουχτερές τιμές. Το κέντρο της Αθήνας δε μπορεί να "σηκώσει" τον αριθμό αμαξιών που κυκλοφορούν και δεν κάνει τίποτα να βελτιώσει την κατάσταση - πχ. δημοτικό πάρκιγνκ. Το δεύτερο είναι πως, όπως και κάθε φορά που επιβάλλεται ένας νέος νόμος, παθιάζονται όλοι οι ελεγκτές και οι αστυνομικοί με τους ελέγχους και μετά από λίγο καιρό επανερχόμαστε στην παλιά, καλή πραγματικότητα. Δεν συνάδουν απαραίτητα αυτά τα δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση προσπαθώ απλώς να αποδείξω ότι θεσπίστηκε ένας νόμος χωρίς να εξεταστούν τα περαιτέρω θέματα. - ας κρατήσουμε την πληροφορία.
Φόλες: δήλωση του δημάρχου στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash στάθηκε η αφορμή για τους "μισόζωους", υπάνθρωπους να εκφραστούν γεμίζοντας με φόλες το Σύνταγμα με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να βρεθούν πτώματα ζώων (σκυλιών/γατιών/περιστεριών) μέσα σε λίμνες αίματος. Περισσότερα για το γεγονός, εδώ. Πώς μπορείς να φέρεσαι τόσο απερίσκεπτα;  Πώς μπορείς, γνωρίζοντας τα κρούσματα κακοποίησης των ζώων στη χώρα μας, να κάνεις τέτοιες διφορούμενες δηλώσεις, δίνοντας πάτημα σε αυτά τα τέρατα να σκοτώνουν ζώα, λες και είναι χόμπι; Κακώς, οι "φιλόζωοι" ονομάζονται έτσι, αφού το να αγαπάς τα ζώα θα έπρεπε να είναι κάτι κοινό σε όλους τους ανθρώπους, κάτι φυσιολογικό και όχι να χαρακτηρίζει απλώς μια κάστα ανθρώπων, ως κάτι το ξεχωριστό.
Αθήνα984: έχω ακούσει πολλά. Δεν ξέρω τι πραγματικά ισχύει. Είναι γεγονός πως υπήρχαν δημοσιογράφοι και λοιποί υπάλληλοι των οποίων ο μισθός ήταν αδικαιολόγητα υψηλός για τις υπηρεσίες που παρείχαν. Ο κ.Καμίνης αποφάσισε να τους απολύσει, προκειμένου να δώσει και μια ανάσα στο δημοτικό ταμείο. Κάποιοι λένε ότι ήταν στοχευμένες οι απολύσεις. Δε θα το αναλύσω. Ας υποθέσουμε ότι πέτυχε το στόχο του και ενισχύθηκαν τα οικονομικά. - ας κρατήσουμε και αυτήν την πληροφορία.

Άστεγοι: την τελευταία φορά που έπιασαν πολλά κρύα στην Αθήνα, πέθαναν από το κρύο τρεις άστεγοι, κάπου στο Θησείο, αν θυμάμαι καλά. Κανένας δε σκέφτηκε πιο πριν να τους παράσχει κάποιο κατάλυμα, έστω για τις 3-4 μέρες που το κρύο ήταν αβάσταχτο. Ο κ.δήμαρχος μίλησε για τραγωδία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα εντείνουν τις προσπάθειες προς βοήθεια των οικονομικά άπορων. Μας υποχρέωσες! Και βέβαια, θα πει κανείς "αφού ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε, ένας άνθρωπος δε βρέθηκε να βοηθήσει;". Όχι, δε βρέθηκε...

Όσο υπεύθυνος είναι ο Δήμος, άλλο τόσο είμαστε κι εμείς, όλοι μας, που αδιαφορούμε - που δεν απλώνουμε το χέρι να βοηθήσουμε το διπλανό μας, που εξακολουθούμε να κατεβάζουμε τα σκουπίδια μας ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι δε θα μαζευτούν για μέρες, που πετάμε κάτω τα τσιγάρα μας και κορνάρουμε στο δρόμο. Γιατί αν δε βελτιώσεις τον εαυτό σου, πώς περιμένεις να βελτιωθούν οι άλλοι; Και για να κλείσω την παρένθεση, θα ήθελα να κάνω μια μικρή μνεία στους atenistas, για τους οποίους πολλά κακά έχω ακούσει τελευταία. Δεν ξέρω αν είναι μια ομαδούλα trendy απολιτίκ ατόμων που απλώς κάνουν την πλάκα τους, αυτό που κοιτάζω είναι ότι κάτι κάνουν. Ακόμα και κάτι μικρό - όπως η φύτευση 5-6 δέντρων σ'ένα πεζόδρομο ή ο καθαρισμός παλιών σπιτιών στην Πλάκα από τα κακόγουστα graffiti. Εσύ λοιπόν που κάθεσαι σπίτι σου και παραπονιέσαι ότι οι atenistas είναι επιδειξιομανείς, τι κάνεις;

Τέλος πάντων, για να επανέλθω στο θέμα του δήμου, λίγο με τα πρόστιμα, λίγο με τις περικοπές, υποτίθεται πως μαζεύεται κάποιο "κομπόδεμα" στην άκρη. Γιατί δεν ξεκινάς με τα μικρά, απλά πράγματα για να περάσεις ύστερα στα μεγάλα; Κάποια ανέγερση κτιρίου ίσως, κάποιου είδους καμπάνια/εκπαίδευση πολιτών σχετικά με το πως μπορούν να διατηρούν και οι ίδιοι πιο καθαρή τη γειτονιά τους. 
Γιατί προκαλείς έτσι με τις δηλώσεις σου και τέτοιες πράξεις περνούν ατιμώρητες;
Γενικά, γιατί δεν κάνεις τη δουλεία που έταξες ότι θα κάνεις;

Στον ιστότοπο του κ. Καμίνη, εκτός από τις προγραμματικές δηλώσεις, υπάρχει κάποιο τμήμα όπου μπορεί κανείς να μαρκάρει στο χάρτη της Αθήνας το σημείο που τον απασχολεί και να κάνει τα παράπονά του. (Αν θέλετε να κάνετε κι εσείς τα παράπονά σας στο Δήμο, πατήστε εδώ.) Καλή σκέψη, αλλά σε τι ωφελεί τελικά;
Μήπως είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα;
Μήπως, όμως, μέχρι στιγμής θα έπρεπε και να έχουμε δει κάποια δείγματα γραφής της πολιτικής του;
Μήπως η πόλη απλά πνίγεται στο βούρκο της και κανένας δήμαρχος δε μπορεί να τη σώσει;
  • Όσο έγραφα, άκουσα πολλά. Μου κόλλησαν περισσότερο αυτό και αυτό.
Υ.Γ. Ατυχής ειρωνεία το επώνυμο του δημάρχου, αλλά δεν αντιστάθηκα να το βάλω στον τίτλο.
Υ.Γ. Επίσης, δε μπόρεσα να αντισταθώ. Έχει κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια που γράφτηκε και βλέπεις πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

2 σχόλια:

  1. To pio asteio stin selida tou kamini einai to imerologio tou...pragmatika aksizei ton kopo: deite tous mhnes apo septevrio mexri noemvrio kai ooolous tous allous mhnes tou etous...edipwsiako!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχαχα κι εγώ το είχα παρατηρήσει!-προσπαθούσα απεγνωσμένα να βρω κάτι, κάποια ασχολία που να γεμίζει το πρόγραμμά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή